Friday, August 31, 2012

T2na oli mul hommiku poole usna pikalt vaba aega. Pidin vara 2rkama, et minna kaasa Julieni lasteaeda viima ja n2ha kasvatajaid. Kuskil pool 9 olin aga juba kodus tagasi, s6in ja pakkisin veits asju veel lahti. 11 aeg otsustas Marjolein lastega m2ngukeskusesse minna, v6i ma ei teagi kuidas seda t2pselt nimetada. Selline suur maja, kus on lastele erinevad m2ngunurgad jne. Ma Marjoleiniga kaasa ei pidanud minema, niiet kella poole 4ni olin uksi kodus. Koristasin natuke, pesin pesu ja kui mul k6ik tehtud oli, l2ksin uksi rattaga Naarden Vestingusse. Eile oli kull jutt, et l2hme koik koos sinna aga kuna hommikul oli kohutav ilm, sadas jubedalt ja hullult tuuline, siis Marjolein otsustas lastega midagi tubast teha. P2eval oli aga ilm okei, niiet l2ksin siis uksi. Tahtsin kaamerat ka kaasa v6tta aga tuulepea nagu ma olen, unustasin selle maha. Eks siis teinekord teen pilti. 
Naarden Vesting on aga selline kanaliga umbritsetud linnake, pisikesed t2navad ja majakesed. H2sti armas koht, justkui omaette eraldatud maailmake on neil seal. Hiljem kunagi n2ete siis pilte ka. Muidu ulevalt vaadates n2eb v2lja selline:


Seal vahepeal, kus on puudega kaetud nii8elda riba umberringi, kahe kanali vahel, seal on jooksmise rada. Maarten ja Marjolein k2ivad seal jooksmas, teevad Vestingule tiiru peale ja siis koju. Ma ka ilmselt millalgi seda proovima, peab end kokku v6tma :D 
K2isin veel ka Bussumis, kuna eelmine kord koos lastega v2ga midagi seal vaadata ei saanud ning uksi k2ies hakkan paremini orienteeruma siin. Liikluses on mul ikka paras jagu segadust, vahepeal ei saa uldse aru, kust ma rattaga peaksin s6itma, nuud avastasin ka, et siin kaks erinevat nuppu jalak2ijatele ja jalgratturitele tee uletamiseks. Kui tahad ule tee minna, siis vajutades n2iteks jalgratturi nuppu, l2heb jalgratturi foor roheliseks, aga k6rval olev jalak2ijate oma j22b ikka punaseks. Kui jalak2ijad sama korraga kui autod seisavad, tahavad ka ule saada, siis peavad oma nuppu ise vajutama.
T2na ma olin lastega natuke rohkem uksi, Marjolein tegi uleval kontoris t88d ja ma olin v2ikestega all. M2ngisime mingit lauam2ngu, alguses ma ei saanud midagi aru mis tegema peab ja kelleltki nagu kusida ka polnud aga Floreani v2hese inglise keele purssimise ning oma loogika abil sain usna ruttu sotti sellest. 
Hiljem t6ime laste ja Marjoleiniga Julieni lasteaiast tagasi, Maarten tuli ka siis koju ning s6ime 6htust. Quirijn hakkas j2lle seal mingeid trikke tegema (nagu eilegi), ei tahtnud oma koha peal istuda jne. Ta tundub uldse k6ige raskem laps neist olevat. Otsib t2helepanu koguaeg ja siis vahel kipub selle saamiseks pahandust tegema.
Peale s88ki l2ks Marjolein oma hokitiimi mingile peole ning tuleb vist homme alles v8i t2na v2ga hilja. Umbes seitsme paiku pani Maarten Quirijni magama ning l2ksime ulej22nud kolmega m2nguv2ljakule. Julien on kull alles 2 ja Quirijnist kaks aastat noorem aga ta l2heb magama alles siis kui Mireille, kes on juba 6. Julien on uldse uks vintske vennike, m2nguv2ljakul tehakse talle alati selline hoog, mis l2heb vaat, et peaaegu ule v6lligi aga midagi ei karda see v2ike mehike :)
Lapsed on endiselt v2ga armsad, tahaksid ainult, et ma hollandi keelt oskaksin. T2na nad utlesid mulle tukk aega mingit lauset millest ma aru ei saanud ja siis lasid seda Maartenil mulle inglise keeles 8elda. Lause oli: Helene is sweet. Awww :)
Maarten n2itas mulle t2na Ipadist, kuidas ma saan uksk6ik mis raadiot, b2ndi v6i mida iganes kuulata. Niiet nuud kui uksi kodus olen, saan SkyPlusi v6i eesti mussi p6hja panna, yay :D
T2na ma esimest korda vannitasin lapsi peaaegu uksi, Maarten ainult vahepeal k2is vaatamas. Siin nad peavad iga 6htu vannis k2ima, p2ris palju mu arust, aga okei. Julien tahtis, et ma ta magama ka paneks. Panin siis talle m2hkmed jalga ja tuduriided selga, sain ilusti hakkama kuigi natuke oli mul seal ikka m6istatamist, mis pidi need m2hkmed peaksid k2ima :D
Homme on aga n2dalavahetus, hurraa!!! Saan nuud Amsterdami ka minna, leppisime teiste Au Pairi tudrukutega kokku, et saame homme seal p2eval kokku, k2ime linna peal ja 6htul kuhugi peole ka ehk. Ootan juba, et neid k6iki n2ha :)

Thursday, August 30, 2012

Esimesed muljed

Esimene t2ispikk p2ev on perega veedetud. Praegu mul selline enamv2hem vaba graafik, 6pin lapsi ja nende k2itumist tundma, kus-mis asub jne, esmasp2eval kui kool algab, siis hakkab vast olema rohkem selline nagu j2rgnev aasta olema saab.
Hommiku poole v6tsime aga rattad (ullatav eksole) ja l2ksime Maarteni ja lastega siinse umbrusega tutvuma. Maartenil oli vaba p2ev nagu iga neljap2ev. N2gin 2ra Julieni lasteaia, Quirijni ja Mireille kooli, kellapoe (Maartenil oli vaja uut kella), sporditarvetepoe (Mireillel oli vaja hokivarustust), iganeljap2evase turu, kus sain maitsta ka nende uht rahvusmaiust - 6huke vahvel, mis on pooleks tehtud ja kuhu vahele on pandud marmelaad vms. T2itsa hea oli. Proovisin veel taignas valget kala, mida oli frituuris kupsetatud. See oli ka hea aga mitte nii eriline. Hiljem k2isime supermarketis, pood nagu pood ikka. Ullatav oli v6ibolla ainult see, kuidas lastel lubati auto (see m2nguauto, mis ostuk2ru ees on lastele) katusel ronida ja uldse k2ru iga kulje peal ja k2rus sees koguaeg turnida. Siin kasvatus tundubki p2ris vaba olevat ja lastel lubatakse palju teha.
Tagasiteel koju hakkas Mireille jonnima, et tahab teist teed pidi minna ning kuna Florean tahtis ikka minna sealt, kust me alguses minema pidime, siis me Maarteniga hargnesime nii, et Maarten l2ks Mireillega ja mina Floreaniga. Unustasin seda ka enne mainida, et minu ratta sadula taga lastetoolis oli Quirijn istumas ning Maartenil lenksul lastetoolis Julien. Aga igatahes, kui me tagasi soitsime, siis uhes kohas oli ristmik, kus ma soitsin kohe autoteeni v2lja (rattatee loppes seal ning plaanisin oodata, millal ule v6ib minna), j2rsku m2rkasin aga, et Florean j2i minust tukk maad taga pool seisma, kuna jalgrattatuli oli p2ris palju enne ristmikut. Veider. Imelik on ka see, et siin ratastel ja jalak2ijatel eraldi valgusfoorid, kui jalgrattatuli l2ks roheliseks ja me ule tee l2ksime, j2i jalak2ijate tuli endiselt punaseks.
Linn ise (t2na k2isime Bussumis) on v2ga armas ja kusjuures uldse mitte nii v2ga v2ike nagu arvasin. M2rkasin ka, et siin meeste seas geel p2ris populaarne, enamikel meestel juuksed ilusti soengusse silutud. Veel oli nunnu, kuidas vanad hallip2ised krapsakad t2dikesed m88da linna ratastel vuravad.
Kui me koju j6udsime oli mul pisut vaba aega ning m6ne aja p2rast tuli ka Laura. V2ga tore tudruk ja t6siselt hea meel oli teda n2ha. R22kisime natuke aega minu toas ning hiljem s6ime kogu perega 6ues torti. Laura sai ka perelt kingituse, mis oli v2ga armas - suur pildiraam t2is erinevaid pilte nende koosveedetud aastast.
Hiljem tuli Mireillel kulaline, kes j2i t2na 88seks. Lapsi palju ja l2rmi veel rohkem aga jah, elu siin majas on.
Ohtul, kui lapsed magama l2ksid, sain lopuks vanematele ka oma kingitused 2ra anda. Nad olid p2ris ullatunud, et nii palju asju t6in aga tundus, et meeldis. Raamat Eestist meeldis neile v2ga ning piltidelt j2ttis k6ik hea mulje, niiet nad lubasid seda ukskord kindlasti kulastada. Toitudest k6ige uudsem tundus neile kama, mida nad tahaksid proovida, aga kahjuks siin hapupiima ei muuda, niiet peab vast siis jogurtiga proovima. Ma loodan, et sedasi pole v2ga palju halvem. Must leib oli ka nende jaoks v2gagi sokeeriv ning leppisime kokku, et laup2eval teeme Eesti toiduga 6htusoogi, s88me kiluv6ileibu jms.
R22kisime veel igast muud olulised asjad vanematega l2bi ning peale seda niisama erinevatel teemadel. V2ga toredad ja m6istlikud ja usnagi minuga sarnaselt m6tlevad inimesed on :)
Homme pean usna vara 2rkama, kuna l2hen Maarteniga kaasa Julieni lasteaeda viima. Ta tutvustab mind siis sealsetele kasvatajatele ning saan ka oma s6rmej2lje anda. Neil seal lasteaias vanemad ja Au Pairid ja kes iganes tulevad lapsele j2rgi, saavad uksest sisse s6rmej2lje abil. See oli nagu WOW. Kui oleme Julieni 2ra viinud, l2heb Maarten Amsterdami rongi peale, millega ta t88l k2ib ja ma tulen koju. Marjoleinil siis homme vaba p2ev ja l2hme ilmselt Naardeni poolt uudistama, eelkoige siis Naarden Vestingut, mis pidi uliilus olema ja jooksmiseks h2sti m6nus koht. Aga eks siis homme n2en ise ja oskan rohkem r22kida.

Minu kingitused, ainult sprotid, kilu ja pastakas, mille lennujaamast ostsin, on puudu.
Draakonikommid j2tsin aga uldse andmata, kuna vanemad enne r22kisid, kuidas nad lastele ei anna selliseid asju nagu kummikommid, mentos jne, ehk siis keemiat.

Hallo Holland

Olen 6nnelikult kohale j6udnud. Mainin kohe ka ara, et mul t2pit2hti pole, niiet peate numbritega leppima.
Kust ma siis alustan, mm lend l2ks ilusti, kui v2lja arvata lennuki umbes pooletunnine hilinemine. K6rvad ka isegi v2ga hullusti seekord ei valutanud. Tegin selle v2ltimiseks igast trikke ka seal lennukis ja v6ib 8elda, et enamv2hem t88tas. Enamv2hem, kuna maandumise alustamise hetkest mingi 10 minutit ikkagi valutasid aga see l2ks enne maapinnale j6udmist juba ule. Lennukis mul oli mugav, sain kahe koha peal laiutada :D Aknast mul v2ga mingit erilist vaadet ei olnud, kuna ilm oli nii selge, et v2ga palju pilvi mida vaadata polnud, suht enamus ajast n2gin aga l2bi udu maapinda.
Pere leidsin kohe ulesse ning probleemi polnud. Lapsed pole 6nneks uldse v66rastavad, kohe esimese 5 minuti jooksul kui alles lennujaama parklas olime, kukkusid k6ik mulle midagi seletama. Nagu ma aru ka saaks aga jah, armsad on ikka :) Koju s6ites ma midagi v2ga peale maantee ei n2inudki, veidi imelik oli mitmes kohas lehmi tee 22res n2ha, nii l2hedal Amsterdamile siiski. Siin maanteel on veel mingi selline susteem, et tavaliselt on m8lemas suunas 3 rida aga nende kuue rea vahel mis kokku on, on veel tagavara 2 rida, mis avatakse ainult tipptunni ajal vastavalt sellele suunale, kus pool ummik parasjagu on.
Koju j6udsime ullatavalt kiiresti, alles nagu l2ksime autosse ja j2rku n2gin juba tuttavat kohta, oma t2navat, kus ma olin juba google mapsi abil varemgi jalutanud. Tassisime siis oma kodinad tuppa ja lapsed olid j2lle uliexcited, hakkasid mulle kohe maja k6iki tube n2itama. Utleme nii, et oli mida n2idata. Siin majas 4 korrust, kuigi jah, neljandal korrusel on ainult 1 tuba, Floreani oma. Kokku ma ei teagi palju siin ruume on, peaks ule lugema millalgi, igatahes k6igil lastel on oma tuba + vanemate tuba, kontor, elutuba mis on uhendatud k88giga, minu tuba, minu dushiruum wc-ga, uleval veel uks vannituba ja all ka 1 wc, kolmandal korrusel pesuruum koos veel uhe wc ja dushiruumiga, keldris on veinikelder. Peaks vist k6ik olema.
Vanemad on veinif2nnid, t2na Maarten ka r22kis, kuidas nad s6pradega teevad veiniproovimis6htuid. Vanemad on samuti antiigif2nnid, seda on ka n2ha nende sisekujundusest, igal pool on igast v2iksemad ja suuremad kujukesed, isale meeldivad ka antiiksed karbid ja vaibad on vanaaegse mustriga. K6ik on seejuures aga ilus ja maitsekas ja uldmulje on ikkagi modernne.
Uksi on majal palju, kui ma enne r66mustasin, et minu toas on uks, siis ma ilmselt seda v2ga kasutama ei hakkagi, kuna ka minu toa k6rval on v2lisuks, mille vastas on ka minu wc. See minu toa k6rval olev uks on millegip2rast neil ka enim kasutatav, kuigi v2ljast vaadatates tundub, et peauks on uks teine. Aga jah, igatahes v2lisuksi on siin igas seinas, kokku 6.
Minu tuba on isegi pisut suurem kui ootasin, ega see mingi v2ga suur ikka pole aga t2itsa m6nus. K6ige suurem puudus on vast see, et mu kapis on ainult riiulid ning riidepuud pole. Minu toas on ka telekas ja dvd m2ngija :) Ja palju raamatuid, veits uurisin neid ka, pooled on reisiraamatud. Raamatuid on siin majas uldse palju.
Ma t2nasest kirjutan ilmselt 6htul, ma loodan, et j6uan, praegu peaks Laura kohe tulema, teeb kooki ja t2histame tema Au Pairi aja l6ppu. Ta siis n2itab mulle ka igast koristamise jms seotud asju ja saame niisama r22kida.


Enamus ajast oli lennukist vaade umbes selline

Vahepeal n2gi natuke vatitutsikuid ka ikka


Holland oma lapitekist maastikuga

Wednesday, August 15, 2012

Varsti-varsti


No kui juba jogurtipakil on minu lennukuupäev kirjas, siis ega minek enam kaugel ei saa ju olla.

KAKS VIIMAST NÄDALAT EESTIS!!

Thursday, August 2, 2012

Vähem kui kuu ja seiklus võib alata

Veel 4 nädalat ja olengi Hollandis. Tundub nii uskumatu ja pisut ka hirmutav. Samas olen kordades rohkem põnevil ega jõua minekut ära oodata. Hakkasin oma host perega suhtlema juba mai alguses ning kusagil mai lõpu poole oli kindel, et minu aasta möödub just nendega. Nagu oleks see alles olnud, kuid kui arvutama hakata, siis olen juba kolm kuud nendega kontaktis olnud, päris hull tegelikult kui kiiresti aeg läheb. Niiet küll need järele jäänud nädalad lähevad ka nüüd siva ning olengi seal :)

Elama hakkan ma Het Gooi piirkonnas, mida mu pere sõnul peetakse üheks kenamaiks kohaks kus elada. Het Gooi piirkonda kuulub 6 linna, mina hakkan elama neist Naardeni ja Bussumi pm vahel, rohkem vist siiski Naardeni poole. Nii palju kui ise olen uurinud, siis see peaks olema selline hästi rahulik ja ilus koht, kuid samas asub Amsterdamist vaid 20km kaugusel niiet kui tahan linnakära sisse minna, siis kuskil 20min rongiga ja kohal.
Wikipedia ütleb: Het Gooi is known in the Netherlands as the home of the rich and famous. Naiss :D
 
Pisut perest:
Isa - Maarten, töötab advokaadina. Mängib hokit, meeldib reisida ja joosta (novembris kavatseb juba neljandat korda maratoni joosta).
Ema - Marjolein, töötab kusagil firmas või tal on oma firma vms (see pisut segane, ma väga ei uurinud ka :D). Mängib samuti hokit ja meeldib reisida.
Maarten ja Marjolein olid peale lõpetamist seljakottidega reisinud mööda maailma ning reisivad edasi ka koos lastega. Seda kinnitab ka fakt, et just praegu on kogu nende pere + praegune Au Pair Laura (Lätist) kõik koos Kuubal kolmeks-ja-pooleks nädalaks !!! Väga hull mu arust, Laural nii veab, et sai kaasa minna.
Lapsed - Florean (novembris saab 8, mängib hokit, klaverit, on oma ea kohta väga intelligentne ning läheb seetõttu septembrist teise kooli), Mireille (septembris saab 6, ainuke tüdruk, mängib hokit), Quirijn (4) ja Julien (2).
Nagu näha siis hoki väga popp teema seal.

Jepjep, 4 last! Läheb vist korralikuks müdinaks :D
Hollandis lähevad lapsed varem kooli, kusagil 4 aastaselt juba, niiet Julien on neist ainuke, kes koolis ei käi vaid käib 3 korda nädalas lasteaias.
Vanemad töötavad mõlemad osalise ajaga (mis muuseas pidi Hollandis päris tavaline olema), niiet töötavad 3-4 päeva nädalas ning päevad on enamasti sätitud sedasi, et kui üks on kodus, siis teine tööl. See tähendab siis seda, et ma üksi ei pea korraga 4 lapse eest hoolitsema ning saame nö rollid ära jagada.

Esimesed nädalad pidid raskemad olema, kuna lapsed inglise keelt ei räägi ning minu hollandi keel piirdub hetkel vaid numbritega ühest kümneni, siis meil teineteisest arusaamine on ilmselgelt keeruline. Ei kujuta ettegi ausalt öeldes mis saama hakkab :D Loodetavasti ma saan siis mingid põhiväljendid vähemalt keelekursuselt kiiresti selgeks. Olen ise ka neid juba pisut purssinud aga pole vist eriti iseõppija tüüpi ja ei taha sedasi väga pähe jääda. Lisaks see kurguhäälik ja üldse hääldus on nii keeruline ja võõras. Parem vast ikka ära oodata kui juba seal olen, mõttetu oleks ka valesti hääldada ja pärast jälle ümber õppida.

Lisan siia lõppu ka mõned pildid perest ja majast (kahjuks saan maja ainult väljastpoolt näidata, kuna pere soovib säilitada privaatsust ega taha, et nende kodust oleksid internetis pildid üleval).




Üks osa majast
Minu tuba on paremal pool olevate akende taga. Tegu on tegelikult uksega, mis on väga hea - eraldi isiklik sissepääs :)